w/ 018 OO

type: image / space
function: studio
location: ikenohata, tokyo
floor: 40m2
collaborator: gottingham(idea)the5th(floor)t.sato(inspiration)t.moriyama(construction)
date: 2024.3.23

/

Making plan as a graphic design for the open studio by Gottingham.

/

The project, entitled “Open Studio for Open Studio,” focuses on the self-referentiality of the “studio” as an “open” space. Therefore, using the existing studio space as a guide, the scaled-down exploded walls are arranged in a spiral.

/

Since the operation here is only a graphical maneuver on a plane, the actual space is rearranged by the photographer, which is then exhibited to the viewer. However, in the viewer’s perception, the printed drawing continues to remain and might be forced to interfere with the real space.

/

The collaboration with the photographer here also inverted the conventional architect-photographer relationship. The act of drawing plans that is intended to be altered and leaves no trace in the real space, brings us as close as possible to the act of reframing, in which a photographer is asked by an architect to take a photograph of a building in the real space.