w/ 001 OS

type: space
function: studio
location: aoyama, tokyo
floor: 30m2
collaborator: fukuwaza(construction)masafumi tsuji(photo)
date: 2022.9

/
Interior design for digital generalist’s studio.
Space is just one room, inside the vintage apartment along the antique street.

骨董通りに建つとあるヴィンテージマンション一室の内装計画。
デジタル・ジェネラリストのスタジオとして、スケルトンから設計をはじめた。

High-ceiling and neutral space is needed. So existing floor and ceiling were removed.
Then concrete slab appeared above/below space.
WC needs to be hidden, and also needs space under floor, so the door is put on the wide baseboard.
Other small doors also put on the baseboard, which hide outlets.

要望は天井を高くすること、それからニュートラルな空間をつくること。
それゆえ、床と天井は剥がされ、コンクリートのスラブが上下にあらわれた。
水回りの床は上がるので、太い巾木の上に、建具を載せることにした。
余計なものはみえないよう、コンセントボックスも太い巾木の上に。

The wide baseboard is characteristic, which separates white carpet floor, white painted wall and doors.
Besides that, partition wall and 5doors(for hidden kitchen) is kind of exception.
Partition wall connects/disconnects finished(white)/unfinished(rough texture) space.
5doors is mimicking wall. But there are joints.
Doors are moving freely, but invisible, only joints are visible.

床の白いカーペットと白塗装された壁を見切る太い巾木の他に、間仕切り壁とキッチンを隠す5枚の扉。
間仕切り壁は仕上げと未仕上げのあいだ。
5枚の建具は壁や巾木に擬態しながら、自由に振る舞う。

You can see the skyline of a city through the window.
Bench and windowsill have smooth texture which makes dreamy effect as a picture frame.
In fact, square is our theme.

最後に、窓から都市の景色がみえる。
景色を切り取る窓台とベンチのスムーズさが、心を癒す。
ところで、正方形は1つのテーマである。